Hari ini Hamizah nak share resepi nasi minyak bagi sesiapa yang teringin makan nasi minyak.
Dulu masa buat ni pon masa bulan puasa. Yelah kan, bulan puasa mana ada orang nak kahwin.
Nak ubati perasaan nak makan nasi minyak tu kita pon belilah bahan nak membuatnya.
Setakat teringin tapi tak ada apa-apa tindakan tak pergi mana selera tu.
|
Ini bahan-bahan untuk nasi minyak |
Sini Hamizah listkan bahan-bahan untuk buat nasi minyak (cukup 3 - 4 orang makan). Macam biasa, kalau Hamizah masak tak de sukatan spesifik. Kita nak masak ni kena yakin!
- 3 pot beras basmathi.
- santan 1 cawan (sama sukatan dengan 1 pot beras)
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 biji bawang besar hiris halus
- 3 ulas bawang putih hiris halus
- kayu manis
- bunga lawang
- buah pelaga
- 3 sudu garam halus
- kismis
- gajus
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi di dalam rice cooker. Cukup je panas masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. Tumis sampai naik bau. Lepas tu masukkan bawang besar dulu baru bawang putih. Bawang putih masuk last sebab dia mudah hangit kalau masuk awal-awal.
- Bau pon dah wangi. Kemudian masukkan beras yang dibasuh tadi. Make sure toskan dulu.
- Gaul rata semua bahan tadi dalam rice cooker.
- Masukkan santan tadi, garam 3 sudu. Gajus dan kismis pon boleh masuk dah. Gaul rata lagi.
- Last sekali baru masukkan air. Air tu masukkan 3 pot.
Sebenarnya Hamizah belajar masak nasi minyak ni masa duduk rumah sewa dulu. Dulu masa masuk rumah sewa, kami buat house warming panggil kawan-kawan datang. Dalam rumah tu Aini Yana memang pandai masak. Ni tengok dia masak yang tahu buat ni.
Rahsia sedap nasi minyak ni terletak pada 3 ramuan utama ni - minyak sapi, santan dan bahan tumis. Cukup bahan ni pasti sedap! Nak ada aroma lebih boleh masukkan daun pandan kasi harummm~
|
Nasi minyak yang dah siap |
|
Cantik kejadiannya |
|
Gandingan nasi minyak pasti sedap dengan adanya ayam masak merah |
|
Caramelized sangat sampai rupa ayam masak merah ni |
|
Nasi minyak sedia untuk dimakan |
|
Noms~ |
Comments
Post a Comment