Assalamualaikum pembaca sekalian.
Apa khabar?
Macam mana raya kalian?
Hamizah dah cukup makan rendang, lemang bagai. Cukuplah sehari, semua dah balun! Now i'm worried about my weight 😨
Dalam pada kata semua dah makan, tapi tekak ni teringin pula nak makan sesuatu yang berkeju. Memandangkan sekarang banyak masa untuk memasak dan produce segalanya sendiri, Hamizah buat homemade bebola keju paling simple!
Let's check it out!
Bahan-bahan:
7. Ambil sedikit adunan tu sebab kita nak buat dia dah ni. Leperkan dia. Lepas tu letak keju dekat tengah-tengah. Mula-mula Hamizah bentukkan dia bulat-bulat buat banyak-banyak sebab nak bajet dapat berapa satu doh ni.
8. Lepas dah bentukkan dia jadi bebola yang berisi keju, bolehlah kau celup bebola tadi dengan telur untuk disalutkan dengan breadcrumb. Macam kes Hamizah, tak jumpa breadcrumb kita guna nestum sudah.
Disclaimer: Kalau kau suka makan pizza yang ada keju tarik-tarik tu, kau guna keju mozarella nama dia.
OKlah. Hamizah ucapkan selamat mencuba bagi yang ingin mencuba. In the future, kalau Hamizah ada improvise resipi ni nanti akan update. Mungkin lepas ni nak bubuh sayur-sayuran, ayam ke. Kan lebih menarik gitu!
Apa khabar?
Macam mana raya kalian?
Hamizah dah cukup makan rendang, lemang bagai. Cukuplah sehari, semua dah balun! Now i'm worried about my weight 😨
Dalam pada kata semua dah makan, tapi tekak ni teringin pula nak makan sesuatu yang berkeju. Memandangkan sekarang banyak masa untuk memasak dan produce segalanya sendiri, Hamizah buat homemade bebola keju paling simple!
Let's check it out!
Bahan-bahan:
- Kentang dalam 3 biji saiz sederhana.
- Tepung gandum dalam 1 cawan.
- Keju dalam bentuk blok. Cheddar atau pon mozzarella ikut selera masing-masing. Janji keju!
- Lada hitam / lada sulah ikut banyak mana suka sebagai perasa.
- Garam 3 sudu kecil.
- Marjerin dalam 3 sudu besar. Nak guna minyak pon boleh!
- Nestum / breadcrumb
- Telur sebiji cukup hanya untuk salutkan dia dengan breadcrumb.
Bahan-bahan dia mudahkan? Kalau terdesak sangat mudah je nak dapat bahan basic ni dekat kedai runcit 99 Speedmart misal kata supermarket jauh sangat.
Cara-cara:
1. Mula-mula kita kena rebus kentang sampai dia empuk. Kalau nak tahu dia empuk ke tidak, kita ambil garpu lepas tu cucukkan ke kentang. Kalau senang je tembus tu lembut lah tu. Kalau rasa macam tercucuk kulit sendiri, tu kena rebus lagi.
2. Lembut je kentang tu, kita angkat dan toskan seketika. Ambil besen atau pun mangkuk yang besar untuk memudahkan kita buat kerja melenyek dan menguli.
3. Sekarang kita lenyekkan kentang tu hingga hancur. Sambil melenyek tu bolehlah masukkan garam dan lada sulah atau pon lada hitam which you prefer. Make sure kawal intake garam sebab tak nak lah masin sangat nanti susah pula nak makan.
4. Hancur lenyek je kentang tu kita masukkan tepung. Gaulkan bersama. Kemudian bolehlah masukkan marjerin tu. Gaul lagi. Ingat ye let's say kau orang tak de marjerin tu, bolehlah gantikan dengan minyak masak.
5. Kau orang dah gaul-gaulkan bahan-bahan tadi, ulilah dia sampai jadi doh. Kalau kau rasa adunan tadi macam lembik, boleh tambah tepung gandum tu lagi. Benda ni jadi mungkin sebab portian atau pon saiz kentang kita guna tak sama. Lagi pon resepi Hamizah ni tak de sukatan tepat. Ini namanya sukatan agak-agak menjadi.
6. Kau rehatlah kejap kerja menguli tu. Dah jadi doh pon kan? Sekarang kau ada kerja baru nak kena potong keju yang dalam bentuk blok tu. Potong dadu.
Ini dia bahan tadi. Yang kiri tu keju cheddar yang dah dipotong dadu. Yang kanan tu doh yang dah diuli. |
Leperkan doh tu kemudian letakkan keju ditengahnya |
Disclaimer: Yang Hamizah guna ni keju cheddar.
Bentukkan dia jadi bebola banyak-banyak sebab nak bajet satu doh dapat berapa ketul |
Bebola yang nak mandi telur |
Dah siap salut dengan nestum |
Macam biskut raya pon ada |
8. Kalau kau dah settle salutkan dia, bolehlah goreng. Masa kau goreng tu goreng dengan minyak yang panas dan jaga api. Kalau guna nestum goreng elok-elok sebab nestum mudah masak dan jadi hitam kalau panas sangat minyak tu.
Hamizah nak merasa sikit. Goreng 3 ketul dulu. |
Itu dia keju di dalam 😃 |
Limpahan keju cheddar |
OKlah. Hamizah ucapkan selamat mencuba bagi yang ingin mencuba. In the future, kalau Hamizah ada improvise resipi ni nanti akan update. Mungkin lepas ni nak bubuh sayur-sayuran, ayam ke. Kan lebih menarik gitu!
Comments
Post a Comment