Skip to main content

Resepi Cheesy Ball Paling Mudah

Assalamualaikum pembaca sekalian.

Apa khabar?

Macam mana raya kalian?

Hamizah dah cukup makan rendang, lemang bagai. Cukuplah sehari, semua dah balun! Now i'm worried about my weight 😨

Dalam pada kata semua dah makan, tapi tekak ni teringin pula nak makan sesuatu yang berkeju. Memandangkan sekarang banyak masa untuk memasak dan produce segalanya sendiri, Hamizah buat homemade bebola keju paling simple!

Let's check it out!

Bahan-bahan:

  • Kentang dalam 3 biji saiz sederhana.
  • Tepung gandum dalam 1 cawan.
  • Keju dalam bentuk blok. Cheddar atau pon mozzarella ikut selera masing-masing. Janji keju!
  • Lada hitam / lada sulah ikut banyak mana suka sebagai perasa.
  • Garam 3 sudu kecil.
  • Marjerin dalam 3 sudu besar. Nak guna minyak pon boleh!
  • Nestum / breadcrumb
  • Telur sebiji cukup hanya untuk salutkan dia dengan breadcrumb.
Bahan-bahan dia mudahkan? Kalau terdesak sangat mudah je nak dapat bahan basic ni dekat kedai runcit 99 Speedmart misal kata supermarket jauh sangat. 

Cara-cara:

1. Mula-mula kita kena rebus kentang sampai dia empuk. Kalau nak tahu dia empuk ke tidak, kita ambil garpu lepas tu cucukkan ke kentang. Kalau senang je tembus tu lembut lah tu. Kalau rasa macam tercucuk kulit sendiri, tu kena rebus lagi. 

2. Lembut je kentang tu, kita angkat dan toskan seketika. Ambil besen atau pun mangkuk yang besar untuk memudahkan kita buat kerja melenyek dan menguli. 

3. Sekarang kita lenyekkan kentang tu hingga hancur. Sambil melenyek tu bolehlah masukkan garam dan lada sulah atau pon lada hitam which you prefer. Make sure kawal intake garam sebab tak nak lah masin sangat nanti susah pula nak makan.

4. Hancur lenyek je kentang tu kita masukkan tepung. Gaulkan bersama. Kemudian bolehlah masukkan marjerin tu. Gaul lagi. Ingat ye let's say kau orang tak de marjerin tu, bolehlah gantikan dengan minyak masak. 

5. Kau orang dah gaul-gaulkan bahan-bahan tadi, ulilah dia sampai jadi doh. Kalau kau rasa adunan tadi macam lembik, boleh tambah tepung gandum tu lagi. Benda ni jadi mungkin sebab portian atau pon saiz kentang kita guna tak sama. Lagi pon resepi Hamizah ni tak de sukatan tepat. Ini namanya sukatan agak-agak menjadi.

6. Kau rehatlah kejap kerja menguli tu. Dah jadi doh pon kan? Sekarang kau ada kerja baru nak kena potong keju yang dalam bentuk blok tu. Potong dadu. 

Ini dia bahan tadi. Yang kiri tu keju cheddar yang dah dipotong dadu. Yang kanan tu doh yang dah diuli. 
7. Ambil sedikit adunan tu sebab kita nak buat dia dah ni. Leperkan dia. Lepas tu letak keju dekat tengah-tengah. Mula-mula Hamizah bentukkan dia bulat-bulat buat banyak-banyak sebab nak bajet dapat berapa satu doh ni.

Leperkan doh tu kemudian letakkan keju ditengahnya

Disclaimer: Yang Hamizah guna ni keju cheddar. 


Bentukkan dia jadi bebola banyak-banyak sebab nak bajet satu doh dapat berapa ketul
8. Lepas dah bentukkan dia jadi bebola yang berisi keju, bolehlah kau celup bebola tadi dengan telur untuk disalutkan dengan breadcrumb. Macam kes Hamizah, tak jumpa breadcrumb kita guna nestum sudah.

Bebola yang nak mandi telur
Dah siap salut dengan nestum

Macam biskut raya pon ada
8. Kalau kau dah settle salutkan dia, bolehlah goreng. Masa kau goreng tu goreng dengan minyak yang panas dan jaga api. Kalau guna nestum goreng elok-elok sebab nestum mudah masak dan jadi hitam kalau panas sangat minyak tu. 

Hamizah nak merasa sikit. Goreng 3 ketul dulu.

Itu dia keju di dalam 😃
Limpahan keju cheddar
Disclaimer: Kalau kau suka makan pizza yang ada keju tarik-tarik tu, kau guna keju mozarella nama dia.

OKlah. Hamizah ucapkan selamat mencuba bagi yang ingin mencuba. In the future, kalau Hamizah ada improvise resipi ni nanti akan update. Mungkin lepas ni nak bubuh sayur-sayuran, ayam ke. Kan lebih menarik gitu!

Comments

Popular posts from this blog

Fungsi Penutup Lubang Kecil Pada Glade Scented Gel

glade scented gel fresh lemon Selalunyakan, kau orang kalau guna scented gel seperti di atas ni kau orang guna macam mana??? A. koyakkan barisan dibawah seperti tertera B. buka penutup di atas pek Hamizah selalunya guna cara A. Koyakkan garisan baris putus-putus tu dan angkatkan penutup ke atas. Hari ini ada terbaca di Facebook yang orang ada share cara guna Glade Scented Gel tu dengan cara paling jimat pewangi tahan lebih sebulan. Kata dia... Macam ini caranya. Dia orang buka penutup atas tu. Perasan tak dekat atas pek tu ada bulatan? Perasan! Tapi bila tengok, Hamizah sendiri pon tak pasti apa fungsi benda tu sebenarnya.  Penutup bulat yang berada atas pek.  Hamizah buka guna pisau nak tarik penutup atas tu. Penutup atas siap dibuka! Begitulah cara yang telah dikongsikan oleh kuasa viral media sosial. Kalau ikut arahan pada label, memang sekali buka semerbak baunya. Tapi itulah, cepat habis guna cara tu. Kalau buka dari atas ni, baunya seper

Produk Alrawda Ada Jual Dekat Alamanda Putrajaya

Ni nak cerita. Ahad hari tu pergi jalan-jalan Alamanda. Kebetulan masa jalan-jalan tu, ternampak ada satu sejadah ni seperti sejadah yang Maira pernah upload dekat Instagram. Datang dekat kiosk tu nampaklah yang dia menjual produk Alrawda. Sejadah yang pernah dilihat di Instagram Maira Wah, macam sama je yang Maira pernah upload dekat Instagram! Tengoklah koleksi sejadah dia kalau-kalau kau pon nak satu. Bandingkan harga kami katanya. Apa-apa hal boleh call. Hamizah pon tanyalah ada ke jual minyak wangi. Penjaga kiosk tu pon tunjuklah koleksi perfume yang ada. Hamizah tanya lagi, mana 1 yang bau seperti di Raudhah Masjid Nabawi? Dia pon calitlah salah satu botol perfume tu ke Hamizah. Terkejut rasanya! Bau perfume tu sebiji bau di Raudhah Masjid Nabawi seperti yang dikatakan Maira sebelum ini. Teringat pula Maira pernah berpesan, kalau ada orang nak buat umrah dia nak kirim perfume tu. Pernah cari dekat Arabian Oud sebelum ini kalau dia ada jual perfume tu. T