Skip to main content

Rainbow Cake from Hamizah's Kitchen

Assalamualikum and peace be upon you.

Hari ni nak post pasal resepi. Resepi buat kek! Cuti sem ni aku ada belajar buat kek dekat Kolej Komuniti Kuala Kangsar masa cuti sem bulan 1 hari tu. Aku dapat sijil weh lepas buat kek sedap-sedap tu!!! Ia sebagai tanda aku attend kursus sehari buat kek rainbow tu dan sebab paling penting kek aku sedap!

Baiklah puan-puan, hari ni saya nak share resepi nak buat rainbow cake. 

Bahan-bahan yang kena ada berserta sukatannya: BAHAN A

1. Tepung gandum, 430 g
2. Baking powder, 4 tsp
3. Garam, 1/2 tsp
4. Mentega, 250 g
5. Gula kastor, 280 g
6. Susu segar, 375 ml
7. Putih telur, 5 biji
8. Esen vanila, 2 tsp

Ini pula bahan nak buat dia punya lapisan berkrim tu: BAHAN B

1. Gula kastor, 300 g
2. Air, 90 g
3. Putih telur, 140 g/4 biji
4. Mentega, 300 g
5. Shortening, 300 g

Lepas korang sukat, barulah kita boleh campurkan BAHAN A. Tapi sebelum start tu, there are some things that need to do!

  • Make sure panaskan oven dulu dalam suhu 180 darjah.
  • Susu dengan telur kena dalam suhu bilik.
  • Gris loyang acuan sebelum masuk bancuhan.
  1. Mula-mula ayak tepung gandum dengan baking powder. At least ayak 3x bagi cukup syarat. Lepas ayak masukkan garam. Lepas tu gaulkan sebati.
  2. Pukul gula dan mentega sehingga gebu. Ini namanya proses creamy method. Eh, korang buat ni dalam mangkuk pengisar tau! Start dari speed 1 yang paling slow ke speed 3 yang paling laju.
  3. Speed 1 balik. Kasi slow. Masukkan esen vanila dan juga putih telur sedikit demi sedikit. 
  4. Masukkan campuran tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar sehingga sebati. Pastikan masa masuk selang-seli tu bahan yang terakhir ialah tepung, bukan susu last. Ni tips baking.
  5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak. Campurkan warna yang bersesuaian ikut warna pelangi.  

Adunan hijau pandan.

Adunan biru langit.

Adunan merah tak pekat.

Adunan yang telah dibahagi-dibahagi.
Sekarang kita nak belajar cara buat dia punya krim putih yang akan menyaluti pula. Rujuk BAHAN B. Cara-caranya ialah:

  1. Campurkan gula kastor dan air, masak sehingga menjadi air gula yang pekat selama 10 minit menggunakan api sederhana.
  2. Sediakan putih telur, putar (whisk) sehingga kembang dan bertanduk (soft peak meringue).
  3. Selepas air gula pekat, masukkan air gula tadi ke dalam adunan putih telur yang telah kembang tadi dengan halaju mixer yang tinggi. Teruskan sehingga menjadi bertanduk (medium peak meringue).
  4. Masukkan mentega dan shortening sedikit demi sedikit dan putar sehingga menjadi kembang dan sebati.
Langkah berjaga-jaga:
  1. Pastikan adunan telur putih tadi terkena dengan air gula yang panas. Tujuan menggunakan air gula yang panas ialah untuk memastikan telur putih itu masak (suhu 118 celsius).
  2. Boleh dicampurkan dengan esen vanilla. Tujuannya adalah bagi wangi dan bagi hilang bau telur.
  3. Boleh disimpan beberapa minggu dalam freezer. Pukul kembali selepas dinyahbekukan.
Adunan BAHAN B.

Tadaa!!! Ni sebenarnya kek kedai. Bukan kek aku. Aku rujuk kek ni untuk susunan warna dan nak tunjukkan kegunaan BAHAN B.
Nanti masa nak setup kek tu make sure susun ikut warna pelangi. Mereka Jumpa Katak Hijau Bawah Itu Ular. Hahahaha!!! Ini yang aku belajar ingat warna pelangi masa sekolah dulu. Merah, Jingga, Kuning, Hijau, Biru, Indigo, Ungu. 

Dapat sijil penyertaan!!! 
So lepas ni kalau ada sesiapa nak belajar buat kek bolehlah belajar sehari suntuk dekat mana-mana cawangan kolej komuniti berhampiran anda. (Yang ada menawarkan). Nak tahu kursus apa yang ada sila masukkan nombor IC sahaja kemudian tekan `Hantar'. Aktiviti ni tak free, kena bayar.

Ni linknya: http://app.epsh.my/e_psh_v7s/Borang/default_xie.asp

Di sini aku ada kata-kata hikmat dari tukang masak pujaan aku. Begini katanya:

"Apabila di dapur, kita bukan sekadar memasak untuk melunaskan tanggungjawab terhadap keluarga tapi, kita sebenarnya bereksperimen dan berkarya tentang masakan." - Azlita Aziz

Selamat mencuba!






Comments

Popular posts from this blog

Fungsi Penutup Lubang Kecil Pada Glade Scented Gel

glade scented gel fresh lemon Selalunyakan, kau orang kalau guna scented gel seperti di atas ni kau orang guna macam mana??? A. koyakkan barisan dibawah seperti tertera B. buka penutup di atas pek Hamizah selalunya guna cara A. Koyakkan garisan baris putus-putus tu dan angkatkan penutup ke atas. Hari ini ada terbaca di Facebook yang orang ada share cara guna Glade Scented Gel tu dengan cara paling jimat pewangi tahan lebih sebulan. Kata dia... Macam ini caranya. Dia orang buka penutup atas tu. Perasan tak dekat atas pek tu ada bulatan? Perasan! Tapi bila tengok, Hamizah sendiri pon tak pasti apa fungsi benda tu sebenarnya.  Penutup bulat yang berada atas pek.  Hamizah buka guna pisau nak tarik penutup atas tu. Penutup atas siap dibuka! Begitulah cara yang telah dikongsikan oleh kuasa viral media sosial. Kalau ikut arahan pada label, memang sekali buka semerbak baunya. Tapi itulah, cepat habis guna cara tu. Kalau buka dari atas ni, baunya seper

Kenali Perdana Menteri Malaysia

Kita sudah pon melalui musim pilihanraya umum ke-14 yang berakhir pada 9 Mei 2018. Keputusan PRU ke-14 telah pon diumumkan dan majoriti kerusi dimenangi oleh Parti Keadilan Rakyat. Buat pertama kalinya, Malaysia menyaksikan kerajaan baru yang akan memerintah negara untuk 5 tahun akan datang. Keputusan PRU14 Justeru itu, marilah kita mengenali perdana menteri Malaysia yang telah menerajui negara kita sejak dari zaman kemerdekaan lagi. 1) Y.T.M Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (1957 - 1970) Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari 1903 di Alor Star, Kedah. Ayahandanya, Sultan Abdul Hamid adalah pemerintah Negeri Kedah pada masa itu dan mempunyai beberapa isteri termasuk bonda Tunku bernama Menjalara. Bonda yang dicintai itu berketurunan Thai anak kepada Luang Novaborirak (Kleb), seorang pembesar di salah sebuah negeri Shan Utara Thailand. Tunku mendapat pendidikan awal di salah sebuah sekolah Melayu di Alor Star sebelum belajar di sekol

Produk Alrawda Ada Jual Dekat Alamanda Putrajaya

Ni nak cerita. Ahad hari tu pergi jalan-jalan Alamanda. Kebetulan masa jalan-jalan tu, ternampak ada satu sejadah ni seperti sejadah yang Maira pernah upload dekat Instagram. Datang dekat kiosk tu nampaklah yang dia menjual produk Alrawda. Sejadah yang pernah dilihat di Instagram Maira Wah, macam sama je yang Maira pernah upload dekat Instagram! Tengoklah koleksi sejadah dia kalau-kalau kau pon nak satu. Bandingkan harga kami katanya. Apa-apa hal boleh call. Hamizah pon tanyalah ada ke jual minyak wangi. Penjaga kiosk tu pon tunjuklah koleksi perfume yang ada. Hamizah tanya lagi, mana 1 yang bau seperti di Raudhah Masjid Nabawi? Dia pon calitlah salah satu botol perfume tu ke Hamizah. Terkejut rasanya! Bau perfume tu sebiji bau di Raudhah Masjid Nabawi seperti yang dikatakan Maira sebelum ini. Teringat pula Maira pernah berpesan, kalau ada orang nak buat umrah dia nak kirim perfume tu. Pernah cari dekat Arabian Oud sebelum ini kalau dia ada jual perfume tu. T