Assalamualaikum semua. Hari ini saya nak kongsikan resepi yang telah saya cuba menerusi perkongsian daripada tontonan YouTube. Resepi ini boleh ditonton melalui link ini: https://youtu.be/Wv3t2hPdsh8.
Resepi ini dikongsikan oleh Kimyee Ros Cooking pada tahun 2017 dan telah mendapat views sebanyak 2.1 juta. Beliau merupakan orang berbangsa Khmer dari Cambodia.
Bahan-bahannya sangat mudah didapati dan mudah dimasak. Berikut merupakan bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan tilapia
- 3 biji limau nipis
- 3 sudu besar gula
- 3 biji cili padi merah (potong halus)
- 5 biji cili padi hijau (potong halus)
- 5 sudu besar sos ikan
- 7 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2 tangkai daun ketumbar (potong halus)
- Garam untuk dilumurkan ke ikan tilapia
Cara-caranya:
- Pastikan ikan telah dicuci bersih dengan limau nipis. Petua untuk menghilangkan hanyir ikan menggunakan limau nipis.
- Lumurkan ikan tadi dengan garam secukupnya dan perap seketika sementara tunggu minyak untuk menggoreng dipanaskan.
- Goreng ikan sehingga garing. Setelah cukup masak garing boleh ketepikan.
- Bancuhkan sos ikan, gula, perahan limau nipis, cili padi dan daun ketumbar. Biarkan seketika.
- Kemudian, ambil sedikit minyak dari sisa gorengan tadi masukkan ke dalam kuali lain untuk menumis bawang putih. Tumis bawang putih sehingga naik bau tapi jangan sampai garing.
- Masukkan pula bancuhan kuah tadi ke dalam kuali menumis bawang putih.
- Kacau dan cuba rasa. Pastikan masakan ini cukup rasa masam, masin, manis dan pedas. Kalau ada rasa yang tak cukup boleh olah.
- Dah cukup rasa boleh tuangkan atas ikan yang dah digoreng tadi.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ikan yang telah digoreng garing |
Tumis bawang putih sampai naik bau
Masak bancuhan tadi ke dalam kuali yang ditumis bawang putih
Tadaa! Dah siappp!
Sila cuba ye kawan-kawan. Masakan yang mudah dan sedap! Tak rugi cuba.
Comments
Post a Comment