Dah lama tak buat coretan di sini. Baca coretan okay, bukan carutan. HAHAHA.
Last post perihal pergi Universal Studios Singapore. Sampai ke sudah tak share tips kan? Maafkanlah. Lepas ni okay? Uols just wait.
Okaylah. Coretan hari ini nak share resepi kek butter paling mudah. Ye benar buat kek butter ni senang je sebab kita akan menggunakan formula 4-2-1-1.
Ini adalah bahan-bahannya:
- 4 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan marjerin / butter
- 1 cawan gula
- 1 tsp esen vanilla
- 1 tsp serbuk penaik
Kalau nak tahu, formula 4211 tu adalah bahan penting untuk menyediakan kek butter ni.
Bahan opsyenel dekat sini 2 je. Esen vanilla dengan serbuk penaik. Kita guna esen vanilla sebab nak bagi hilangkan hanyir telur. Serbuk penaik pula kita gunakan untuk menjadikan kek kembang, lembut dan gebu. Misal kata dekat rumah tak de esen vanilla, tak de serbuk penaik it's okay. Tak de bahan ini, kek tetap jadi.
Marjerin yang Hamizah guna dalam kek butter ni ialah Cap Pelangi. Brand ni wangi lemak-lemak je baunya. Murah pulak tu. Kalau kaya belilah brand Planta ke Daisy ke Naturel ke.
Dah nama kek butter tapi kenapa guna marjerin? Ni resepi kampung-kampung je awak. Ada bajet lebih boleh guna butter. Nak lagi sedap guna pure butter. Sukatannya tetap maintain 1 cawan.
Tepung gandum paling best untuk baking ni Hamizah suggest guna tepung gandum Bakers Choice. Teksturnya ringan. Lepas tu tak payah nak ayak dah. Kalau guna tepung gandum biasa, Hamizah cadangkan baiklah sangai dulu tepung tu atas api dan ayak. Bagi dia ringan dan tak berat masa nak mengadun nanti.
Kalau tak de soalan, kita beralih pula ke cara penyediaan.
Cara penyediaan:
- Mula-mula kita masukkan marjerin dan gula ke dalam mixer dan kacau sehingga ianya kembang (warna putih).
- Kemudian, masukkan telur satu per satu ke dalam adunan marjerin dan gula yang telah kembang tadi. Setelah masukkan kesemua telur, masukkan esen vanilla.
- Nampak je campuran telur tadi dah bertambah kembang, masukkan tepung sikit sikit sampai habis.
- Bila dah semua bahan dicampurkan dan adunan pon semakin kembang, mixer pon dah pusing habis, maka kita boleh bakar kek tu dalam oven dengan suhu 150 degree celcius selama 30-40minit.
Ini dia adunan kek yang telah kembang. |
Kita terjumpa serbuk koko. Makanya kita nak buat marble-marble. |
Kek butter cum marble |
Ada lebihan sikit kita bubuh dalam paper cup |
Kek kita yang dah siap dibakar |
OKlah. Kek pon dah siap. Kita nak makan. Bye!
Comments
Post a Comment